Saturday, 8 October 2016

‘Tangan’ tak senang edar senarai calon PRU14, kata MB Terengganu

KUALA NERUS: Badan Perhubungan Umno Terengganu menafikan ada mengeluarkan senarai calon yang akan bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) akan datang, seperti disiarkan sebuah akhbar.
Pengerusinya, Ahmad Razif Abdul Rahman yang juga menteri besar Terengganu berkata, beliau kesal dengan laporan berita itu yang dibuat berpandukan sumber daripada aplikasi WhatsApp.
“Saya amat kecewa atas sikap tidak bertanggungjawab pihak akhbar terbabit yang membesarkan perkara ini sedangkan kita dalam Umno Terengganu tak ambil kisah sangat kerana kita belum hantar pun senarai nama…kenapa laporan tersebut perlu ditafsirkan sebagai senarai bocor? Bocornya daripada mana?
“Itu yang kita amat terkejut sebab pihak Majlis Tertinggi (Umno) belum lagi minta senarai nama. Saya bimbang nanti akan keluar lagi nama baru. Setakat ini, perbincangan pun belum ada, tak fikir pun lagi hal ini,” katanya selepas Program Himpunan Jentera Penerangan Umno Terengganu yang dihadiri Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa.
Ahmad Razif berkata, semua pihak juga seharusnya mendapatkan berita sahih daripada sumber sah sebelum menerbitkannya.
Ditanya keadaan Umno di Terengganu, Ahmad Razif berkata, parti negeri itu masih dalam keadaan kuat dan bersiap sedia menghadapi PRU14.
“Sebenarnya, tak ada pergolakan sangat di negeri ini, tetapi sudah pasti ada ‘tangan-tangan’ (pihak) yang tidak senang melihat kekuatan Umno, sama juga seperti yang berlaku di peringkat pusat.
“Sebab itu saya nampak ada gangguan yang sedang dilakukan pihak tertentu, termasuklah mengedarkan senarai nama. Apa tujuannya? Tak lain tak bukan untuk menimbulkan konflik sesama kita. Perkara ini tidak akan jadi halangan dan tak perlu diambil cakna sangat,” katanya.
Ahmad Razif berkata, apa yang penting ialah jentera Umno perlu sentiasa bersedia dan diperkukuhkan untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang.
- Bernama
Post a Comment