Sunday, 9 October 2016

Baju Merah ganas seperti gengster, kata pengerusi Bersih

maria-chin-red-shirt-1
PETALING JAYA: Himpunan Bersih 5 akan diteruskan pada 19 November ini dan penganjur bersiap sedia dengan pasukan keselamatan sendiri untuk berdepan ancaman Gerakan Baju Merah, kata Maria Chin Abdullah.
“Kami juga berharap mendapat bantuan daripada pihak polis untuk memastikan undang-undang dipatuhi semasa perhimpunan itu,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.
Pengerusi Bersih 2.0 itu berkata, lokasi perhimpunan hanya akan didedahkan pada masa sesuai, walaupun menerima ancaman Baju Merah yang meminta Bersih membatalkan perhimpunan itu.
“Peserta Baju Merah ganas, tetapi ancaman mereka tidak akan menghentikan usaha kami. Mereka bertindak seperti gengster dan tindakan sepatutnya diambil terhadap mereka. Bagi pihak kami, langkah-langkah keselamatan sudah dilakukan,” katanya.
Minggu lalu, Gerakan Baju Merah bertembung dengan konvoi Bersih di beberapa lokasi, termasuk di Teluk Intan menyebabkan pergaduhan tercetus antara penyokong Bersih dan Baju Merah, manakala ribuan penyokong berkumpul di Gurney Drive sebagai tanda bantahan terhadap perhimpunan Bersih 5.
Bersih dalam kenyataannya mendakwa pergaduhan itu hampir membunuh penyokongnya dan menegaskan badan itu hanya mahu menggalakkan keamanan, bukannya menimbulkan rusuhan.
Sementara itu, Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang, Rafizal Abdul Rahim ketika dihubungi berjanji kumpulan Baju Merah di Pulau Pinang tidak akan bertindak ganas, kecuali diprovokasi kumpulan Bersih.
“Objektif Baju Merah adalah untuk menghentikan perhimpunan daripada diadakan kerana ia mengganggu keamanan di negara ini. Sehubungan itu, jangan provokasi kami, jika anda tidak mahu perkara tidak diingini berlaku,” katanya.
Rafizal berkata, konvoi Bersih 5 di Pulau Pinang tidak mendapat sambutan memberangsangkan daripada orang ramai kerana pertuduhan rasuah yang dihadapi Ketua Menteri, Lim Guan Eng.
“Reputasi Guan Eng tercemar dan beliau sendiri cakap tidak serupa bikin. Bagaimana masyarakat mahu mempercayai tuntutan yang dibuat Bersih, jika counterpart mereka menghadapi tuduhan rasuah?” katanya.
Rafizal berkata, Baju Merah di Pulau Pinang sedia berdepan Baju Kuning, jika mereka berkumpul tanpa permit polis.
Semasa perhimpunan di Gurney Drive minggu lalu, kira-kira 300 pemuda bermotosikal menuntut Guan Eng meletak jawatan dan mendakwa perhimpunan Bersih diadakan bertujuan menggulingkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
- FMT
Post a Comment