Sunday, 9 October 2016

Umno yakin PAS tidak sokong Muhyiddin

nazri-aziz_muhyiddin_pas_600
PADANG RENGAS: Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tan Sri Muhyiddin Yassin kini berada dalam keadaan terdesak apabila mahu bekerjasama dengan PAS bagi menumbangkan Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).
Anggota Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata tindakan itu jelas menunjukkan Muhyiddin mahu membalas dendam selepas digugurkan timbalan perdana menteri dalam rombakan Kabinet, Julai tahun lepas.
“Dulu dia pemimpin Umno yang totok, kononnya memperjuangkan Islam dan bangsa Melayu serta sanggup menentang sesiapa sahaja yang menentang parti.
“Tetapi hari ini dia, bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas menteri besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir merupakan pengkhianat besar,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Sukan Negara peringkat Parlimen Padang Rengas, di sini hari ini.
Semalam, Muhyiddin dalam satu majlis di Muar, Johor mendakwa mendapat komitmen daripada PAS untuk membentuk blok pembangkang baharu dalam usaha menewaskan BN pada PRU14 akan datang.
Nazri, yang juga menteri pelancongan dan kebudayaan, berkata rakyat kini semakin bijak dan tidak mudah untuk mempercayai dakwaan Muhyiddin yang PPBM mendapat sokongan PAS.
“Saya tidak menyalahkan PAS kerana orang yang bercakap lidah bercabang, saya percaya PAS pun tak sokong dia (Muhyiddin), kalau PAS ambil dia pun akan mendatangkan mudarat dan rakyat tidak akan percaya,” katanya.
Ditanya mengenai tindakan Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Jorak, Datuk Dr. Shahruddin Salleh meninggalkan Umno setelah dilantik sebagai setiausaha agung PPBM, Nazri berkata: “Beliau juga makan dedak daripada Muhyiddin”.
Menurut Nazri, Shahruddin juga berada dalam keadaan terdesak kerana bimbang jika tidak dicalonkan dalam PRU14.
“Mereka yang keluar parti dan menyertai parti lain setelah menang bertanding atas tiket BN adalah pengkhianat. Umno sebagai pendekar, kita tidak tikam dari belakang dan gigit tangan orang yang beri kita makan,” katanya.
- Bernama
Post a Comment