Thursday, 25 August 2016

Staf kontrak kerajaan 15 tahun diserap ka jawatan tetap

Joseph-Entulu_pekarja_600
KOTA KINABALU: Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Joseph Entulu Belaun berkata Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) membuka peluang kepada pekerja kontrak kerajaan yang berkhidmat sekurang-kurangnya 15 tahun untuk diserap ke dalam perkhidmatan tetap bermula Julai tahun ini.

Beliau berkata perkara itu akan memberi manfaat kepada kira-kira 15,000 kakitangan kontrak kerajaan di seluruh negara dan ia akan dilaksanakan secara berperingkat.

“Pada masa ini kita masih dalam proses pemilihan dan terdapat beberapa aspek yang akan dilihat, khususnya dari segi disiplin dan kesihatan pegawai kontrak berkenaan.

“Penyerapan ke jawatan tetap terbuka kepada kakitangan gred rendah hingga gred profesional bagi semua jawatan dalam kerajaan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Kerjaya dan Outreach SPA di Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan Sabah, di sini hari ini.

Sementara itu, Entulu berkata SPA menerima 1,385,460 permohonan di seluruh negara dalam tempoh Januari sehingga Julai tahun ini.

“Daripada jumlah itu 77,349 pemohon dipanggil temu duga dan jumlah yang hadir pada temu duga hanya 44,175 pemohon. Setakat ini 9,506 orang calon dilantik dan menerima surat tawaran dalam pelbagai sektor kerajaan,” katanya.

Beliau berkata daripada 1,385,460 pemohon, sebanyak 168,628 adalah pemohon dari Sabah dan daripada jumlah itu sebanyak 4,939 dipanggil temu duga dan 746 calon dilantik ke pelbagai jabatan.

Mengulas mengenai Karnival Kerjaya dan Outreach SPA itu, Entulu berkata ia akan memberi manfaat kepada pemohon pekerjaan di Sabah bagi mempersiapkan diri untuk memasuki alam pekerjaan dalam pelbagai sektor.

“Pada karnival ini pegawai SPA akan memberi taklimat kerjaya beserta tips menghadiri temu duga dan peperiksaan yang dikendalikan oleh SPA.

“Ini penting kerana antara faktor utama yang menyebabkan seseorang graduan tidak mendapat tawaran pekerjaan walaupun mempunyai akademik yang cemerlang ialah tiada keyakinan, penampilan diri tidak menarik semasa temu duga atau tidak menepati ciri-ciri pekerja yang diperlukan,” tambah beliau.

Beliau berkata antara aktiviti utama yang diadakan pada karnival berkenaan ialah ceramah kerjaya dan panduan temu duga kepada para pelajar di Sabah serta pemohon pekerjaan dari pelbagai lapisan masyarakat.

“Selain itu terdapat pelbagai agensi kerajaan yang lain turut serta bagi mempamerkan fungsi dan peranan mereka kepada orang awam. Antara agansi berkenaan ialah Jabatan Imigresen, Jabatan Alam Sekitar Malaysia, Kementerian Kesihatan Malaysia dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia,” katanya.

- Bernama
Post a Comment